Friday, April 8, 2011

Sumpit Tweak [Change blog name]

Betemu lagi...."Change blog name"...Korang kadang-kadang mesti terase nak tuka je name blog korang an2....Tapi korang hanye mampu menukar url Blog korang je...Ini disebabkan name tu akan terus disimpan dalam database blogger.com kot...Aku pon tak pasti..Tapi lebey kurang camtu lah...Sebab, stiap blog ade ID die sendirik...So, bagi mengatasi masalah ni...Kite kene tuka sket coding html tu...Sebab coding tu yang akan memanggil data blog korang yang first time korang create blog tu...Maknenye name blog tu memang boleh gune skali je mase mule-mule korang daftar blog tu.....Ni aku nak share la sikit...Memandang kan aku tau la sikit-sikit pasal web language aku share la sket this thing...Ok..Sekarang yang aku tengah membebel ni adelah pasal gambar kat bawah ni...

Ni browser aku...Name lame blog aku ialah Blog Aku...Pastu, name blog aku yang baru Sumpit Ajelah....Korang mesti penah try an nak tuka...Tapi tak jadi-jadi...Ok, korang follow je step aku nih....

+ Pergi kat Dashboard >> Design >> Edit HTML
+ Pastu search (ctrl + f) taip title....
+ Nanti akan jumpe code macam yang kat bawah ni....
+ Pastu delete <data:blog.title/> tu...
+ Replace ngan title blog baru korang...
+ Save and preview...
+ Enjoys...


p/s: delete betol-betol...

2 comments:

tinot said...

ko aplikasikan IP wana~
tahniah!!!

Wanna said...

hahaha...dah die pnye language lebey kuang....

Post a Comment